Firemní strategie, které zvýšily výkonnost a ziskovost v roce 2000

Článek informuje o firemních a obchodních strategiích, které se podle autora nejvíce osvědčily v roce 2000. Zde jsou některé z nich: Systém vyváženého řízení - v minulosti zřídkakdy existovalo emocionální propojení mezi pracovníky a zaměstnavatelem - stejně jako přemýšlení o dlouhodobé výkonnosti a ziskovosti. Vyvážené řízení objasňuje každému zaměstnanci, jak jeho práce přispívá k celkovým cílům a rozvoji podniku. Zavedení e-learningu do firemních vzdělávacích programů – zvýšení efektivity a zlepšení výsledků školení o 20 – 25 %.

Partnerství s univerzitami a dalšími vzdělávacími institucemi – přínosem je například přístup k dalším zdrojům znalostí a talentů, možnost využití nejnovějších technologií, účast na univerzitních konferencích atd. V oblasti pracovních příležitostí – chybou, které se řada společností stále dopouští, je nadbytečné propouštění zaměstnanců v ekonomicky slabších obdobích. Po jejich skončení pak musejí vynakládat další prostředky na opětovné získání kvalifikovaných lidí.

Zvýšil se také význam otázek souvisejících s kvalitou života zaměstnanců – pracovníci více než peníze oceňují školicí programy, spravedlivé zprávy o svém hodnocení, pružnou pracovní dobu, služební oděv atd. Zajímavým zjištěním velkých firem bylo také to, že starší pracovníci jsou schopni naučit se novým poznatkům stejně rychle jako jejich mladší kolegové a mívají nižší tendence k fluktuaci.
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher