Firemní platební karty jsou samozřejmostí

Firemní platební karty využívá více než devadesát procent významných českých společností (o 23 % více než před dvěma lety). 80 % společností, které karty dosud nemají, počítá s jejich zavedením. Ukázal to letošní průzkum společnosti MasterCard mezi velkými tuzemskými firmami.

Největší motivací k používání firemních platebních karet jsou služební cesty. Dále je to pohodlí a operativnost při platbách za zboží a služby, omezení manipulace s hotovostí, větší bezpečnost, zjednodušení vnitropodnikových finančních procesů a také určitá forma reprezentace při obchodních jednáních.

Nejčastěji se firemními kartami platí ubytování, občerstvení, pohonné hmoty, dálniční poplatky či taxislužby. U zahraničních služebních cest jsou to pak letenky, letištní poplatky a náklady spojené s reprezentací. Nejrozšířenějším jsou karty debetní (72 % oslovených společností).

Bezhotovostní platby získávají stále větší oblibu. Více než devadesát procent významných českých společností využívá firemní platební karty. Před dvěma lety to bylo o 23 procent firem méně. Téměř polovina z nich (45 procent) tak činí deset let, čtvrtina dokonce déle. A osmdesát procent společností, které karty zatím nemají, počítá s jejich zavedením. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard mezi velkými tuzemskými firmami letos na jaře.

-kk-

Zdroj: Komora.cz - webové stránky Hospodářské komory ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Komora.cz