Firemní hodnoty: Jsou vůbec k něčemu dobré?

Ilustrační snímek

Záleží na tom, co máte na seznamu firemních hodnot? Nebo je to jen záležitost PR, která vlastně nemá žádný dopad na vaše podnikání? Když se budete snažit překonat standard ve vašem odvětví i tehdy, pokud jde o výběr firemních hodnot, bude se vaší firmě dařit lépe, ukazují výsledky výzkumu mezinárodní obchodní školy INSEAD.

V práci Evaluating espoused values: Does articulating values pay off? (Hodnotíme hodnoty: Vyplácí se dobře je zvolit?), kterou připravili pracovníci obchodní školy INSEAD, byly prozkoumány hodnoty, které na svých webech zveřejnily firmy z žebříčku Fortune 100 mezi roky 2005 a 2008. Výzkumníci zjistili, jak se tyto hodnoty liší v rámci jednotlivých odvětví i v rámci celého žebříčku. Také se podívali na finanční výkonnost firem, aby zjistili, zda nějak koreluje s hodnotami.

Odlišnost se vyplácí

Celkem bylo identifikováno 32 hodnot. Mezi jednotlivými odvětvími nebyly žádné výrazné rozdíly, ale když už se nějaká firma odlišovala, mělo to na její výkon pozitivní dopad. A co je ještě důležité? Své hodnoty čas od času změnit. Když vaše hodnoty budou příliš neměnné, bude jejich pozitivní dopad na výkon vaší firmy slabší. Diskuze a vyjasnění hodnot vám zároveň usnadní reformovat a zlepšovat firmu samotnou.

Počítáme hodnoty

Obecně řečeno platí, že více hodnot je lepší, než jich mít na seznamu méně. Je však jasné, že prostě si sednout a sepsat dlouhý seznam, to také není správná cesta. Musíte se vyhnout zmatení. Přesto ale na seznamu nemá být jen nezbytné minimum. Nebojte se ani možných konfliktů. Například stabilita proti inovacím – důležité je obojí. Přihlášením se k někdy možná trochu protichůdným hodnotám demonstruje vaše odhodlání hledat efektivní kompromisy.

1. Snažte se zachytit ty nejdůležitější hodnoty, které jsou vaší firmě vlastní.

2. Odlište se od konkurence i svými hodnotami.

3. Protože vaše firma i celý trh se mění, občas své hodnoty aktualizujte.


-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge