Finančního poradce vybírejte pečlivě

Mnozí lidé mají svého lékaře, zubaře nebo automechanika. Někteří už mají i finančního poradce. Co je vlastně jeho úkolem? Jaké zručnosti, schopnosti a vzdělání si tato profese vyžaduje?

Kritici říkají o finančních poradcích, že se nevyznají v produktech, které nabízejí, a snaží se klientům vnutit ty, které jim samotným přinesou největší užitek. To ovšem odrazuje nejen zákazníky, ale i potencionální zájemce o tuto práci.

 

Úkolem každého finančního poradce by mělo být navrhnout klientovi optimální řešení jeho potřeb, poznat jeho situaci, možnosti a samozřejmě cíle a priority. Na základě toho by mu měl navrhnout co nejracionálnější řešení jeho finanční situace a jeho potřeb. Nestačí oddrmolit naučené formulky, je třeba všemu rozumět. A vědět, jak vše zkombinovat tak, aby to vyhovovalo klientovi a jeho požadavkům.

 

Seriózní poradce by měl skutečně rozumět všem produktům, sledovat jejich změny a měl by rozumět i dalším ekonomickým souvislostem. V poslední době se proto vedou diskuze, že by bylo potřeba zpřísnit podmínky udělování licencí pro finanční poradenství. Dnes na to stačí pouze střední škola.

 

-pk-
Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk