Finanční ředitelky bodují

Studie odborného asistenta na americké Boston College Darrena Kisgena ukázala, že určité kroky firem vytvářejí vyšší podílnické hodnoty, řídí-li finance ve firmě žena. Výzkum s názvem Gender and Corporate Finance se zaměřil na 73 velkých veřejně obchodovatelných amerických společností, v nichž místo finančního ředitele zastávaly v letech 1996-2002 ženy a setrvaly v této funkci nejméně čtyři roky. Jejich jednání bylo porovnáváno se vzorkem náhodně vybraných firem s finančními řediteli mužského pohlaví.

Studie tak například zjistila, že v průběhu tří let od nastoupení finančních ředitelek zaznamenaly tyto firmy asi o 2 procenta lepší reakce cen akcií na akvizice a sekundární nabídky akcií. Dosáhly také o 13 procent nižších dluhů.

Autoři souhlasí s dřívějšími studiemi, které dospěly k závěru, že ženy riskují méně než muži, zatímco muži mají tendenci být příliš sebejistí. Ve světě financí se to projevuje tak, že muži jsou zbrklejší, zatímco ženy rozvážnější, a dělají tudíž méně špatných rozhodnutí.

-kk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com