Fatální omyly Business Intelligence

Odborníci na nedávném summitu věnovaném Business Intelligence v Londýně pronesli varování, že i když systémy BI nabízejí výborné obchodní možnosti, většina firem s nimi stále nedokáže zacházet strategicky. Společnost **Gartner** provedla při té příležitosti průzkum, jehož se zúčastnilo 1 300 informačních manažerů z více než 30 zemí světa. Identifikovala tak sedm hlavních nedostatků Business Intelligence:

- „Vybudujeme systém a ostatní jej přijmou.“ Přestože jsou data základním předpokladem existence BI, způsob uspořádání a fungování datového skladu je stejně důležitý.
- „Manažeři musejí vyjednávat v číslech.“ Příliš mnoho lidí se schovává za tabulky s čísly, protože jsou na ně zvyklí a dokáží je použít k manipulování s vedoucími představiteli své organizace.
- „Kvalita dat není problém.“ **Gartner** předpovídá do roku 2007 problémy se schvalováním u více než poloviny projektů datových skladů v důsledku nedostatečné pozornosti věnované záležitostem kvality dat.
- „Dodavatel našich firemních aplikací přijde s nejlepším řešením.“ Na trhu existuje celá řada potenciálních dodavatelů. Ne vždy bude firemní dodavatel nejefektivnějším řešením.
- „Darwin měl pravdu. I projekty BI se musí vyvíjet.“ BI jako celek se jistě vyvíjí. Jednotlivé projekty by však měly jasně začínat i končit a nečekat na nějaký vývoj mezi tím.
- „Vše můžeme outsourcovat.“ **Gartner** předpovídá, že do roku 2006 bude schopno outsourcovat aplikace a operace BI kompletně jen 10 procent firem.
- „Jen dejte managementu ovládací panel.“ Firmy musí nejprve mít stabilní BI infrastrukturu.

-kk-

**Datum vydání:** II/2005
Zdroj: CRM Today - informace z oblasti péče o zákazníka, CRM
Zobrazit přehled článků ze zdroje CRM Today