EU chce, aby firmy hlásily útoky na své systémy

Ilustrační snímek

Velké firmy se sídlem v Evropské unii by měly povinně hlásit hackerské útoky, jejichž terči se stanou. Tato ohlašovací povinnost je součástí návrhu nové směrnice Evropské komise, kterou na začátku února představila eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová. Měla by se týkat „sektorů, které používají telekomunikační sítě způsoby životně důležitými pro evropskou ekonomiku a společnost“ - tedy především společností působících v oblasti energetiky, dopravy, bankovnictví, zdravotnictví a internetu. Celkem by se mělo jednat o více než 40 tisíc firem s výjimkou výrobců hardwaru a softwaru.

Brusel očekává od členských států, že přijdou s plány na zlepšení řízení kybernetických rizik a zřídí místní centra kybernetické bezpečnosti, která budou zpracovávat hlášení. Na úrovni EU pak má vzniknout centrální autorita, která a reagovat na možnosti ohrožení.

Eurokomisařka argumentuje tím, že jen minimum firem veřejně informuje o hackerských útocích ze strachu o poškození své pověsti a ztráty klientů. Každý útok přitom přijde na několik tisíc až několik milionů eur. V roce 2012 se obětí hackerského útoku stalo 90 % velkých firem a 76 % malých firem.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver