Drobní podnikatelé hledají zaměstnance obtížněji

Čísla týkající se míry nezaměstnanosti v Česku jsou více než optimistická. Tuzemská nezaměstnanost klesla na svoje minimum od roku 1998, a to na 6,3 %. V ekonomické realitě tento fakt však komplikuje život malým firmám a podnikatelům. Ve srovnání s velkými společnostmi nejsou schopni nabídnout srovnatelné podmínky ve vztahu finanční ohodnocení – pracovní nároky.

Šetření Hospodářské komory České republiky ukázalo, že skoro 40 procent malých, středních i velkých tuzemských zaměstnavatelů pociťuje nedostatek pracovních sil, což povede k růstu konkurence na straně poptávky na trhu práce, následně k růstu mezd a tím ke zvýšení nákladů zaměstnavatelů. Otázkou je, do jaké míry tento trend vydrží drobní podnikatelé a malé firmy, které svými dispozicemi nemají šanci konkurovat velkým podnikům nebo zahraničním investorům.

Poptávka po kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnancích podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka stále převyšuje poptávku po práci, a to bez ohledu na vývoj nezaměstnanosti. Nedostatečná kontrola vede k tomu, že si podle některých odhadů až polovina nezaměstnaných přivydělává načerno.

-hp-
Zdroj: Měšec.cz - český server o osobních financích
Zobrazit přehled článků ze zdroje Měšec.cz