Dobré nápady bývají často jednoduché

Génius je někdo, kdo dokáže vidět jednoduché a hlavně správné odpovědi a řešení rychleji než ostatní a dokáže svou myšlenku využít a svoje „know-how“ později i ochránit a dlouhodobě využívat.

Bill Gates byl génius protože viděl jasně hodnotu Windows, které mu Xerox prostě upustil do klína.

Chrysler přišli s minivanem, ale ve skutečnosti nic nevynalezli. Byl to jen nápad dodat auto, které by mohly využívat rodiny, protože by nabízelo spoustu prostoru jak pro cestující tak pro jejich náklad. VW prodávali podobné auto již v šedesátých letech, ale nebylo orientované na rodinné použití. Chrysler to jen dotáhl a VW unikl skvělý nápad.

Mohl bych jmenovat spoustu dalších příkladů. Někdy je úžasná idea skryta jen v mazané inovaci a často přímo pod nosem – jen je třeba se umět dívat.

Firma General Motors

Jejich budoucnost závisí na schopnosti využít své možnosti, přijít na to co lidé chtějí a co jim nikdo zatím nedává. Co mohou dělat? V dohledné době asi nebudou vyrábět lepší auta - možná se jim podaří snížit ceny, ale to bude jen zoufalý pokus, který nevyřeší hlavní problém. Auta, která vyrábějí jsou docela neatraktivní a místo pumpování peněz do reklamy by měli zkusit něco odvážnějšího. Jednoduché a geniální řešení možná leží přímo na palubní desce aut, která vyrábějí.

OnStar je úžasná věc. S mojí ženou jsme začali uvažovat o koupi auta od General Motors, protože naší známé zachránilo syna. Měl v zimě nehodu v bouři a nevěděl kde je. Ze silnice ho nebylo vidět. OnStar se svým GPS (družicový navigační systém) mu tehdy zachránil život.

GM nevidí obrovskou příležitost a to vzít OnStar a prodávat jej v licenci jiným společnostem a třeba i vyrobit přenosnou formu, kterou by bylo možno brát s sebou do přírody.

GM se vidí jako výrobce aut a kvůli tomu jim možná uniká spousta příležitostí. Snad by to bylo docela v pořádku, pokud by měli naprosto bezkonkurenční auta.

-av-
Zdroj: Marketing Profs - americký server z oblasti reklamy a marketingu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Marketing Profs