Do jaké země nejvýhodněji investovat?

Která země je momentálně nejlepší pro investování? Hodně se hovoří o Indii, Jihoafrické republice nebo Rusku. Profesor Richard Vietor z Harvard Business School se ve svém současném výzkumu zabývá ekonomickými, politickými a strukturálními výhodami a nevýhodami deseti zemí světa (Japonska, Singapuru, Číny, Indie, Mexika, Jihoafrické republiky, Saudské Arábie, Ruska, Itálie a Spojených států). V rozhovoru pro magazín Working Knowledge vysvětluje, jak analyzovat budoucí vývoj těchto oblastí.

Celkové prostředí pro úspěšnou konkurenci v globální ekonomice vytvářejí podle něho vlády jednotlivých zemí. Špatná vláda může zajistit pouze snížení konkurenceschopnosti. Aby země mohla být konkurenceschopná, musí nabízet spolehlivou fiskální a peněžní politiku, bezpečná vlastnická práva, vysoké úspory a investice, co nejnižší míru korupce a vývoz dostatečně konkurenceschopný vůči dovozu.

Lidé v obchodní oblasti musejí rozumět tomu, kam jejich země a trhy směřují. Dosáhnou toho analýzou současných a dlouhodobých výkonnostních trendů v horizontu tří až pěti nacházejících let. I když každá ze sledovaných zemí má svá specifika, nejvhodnější je momentálně směřovat přímé zahraniční investice do Singapuru, Číny a Indie. Podobně je na tom i Rusko.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge