Digitalizace zaměstnanců nastupuje

Měli by se znalostní pracovníci začít bát o práci? Podle dlouholetého dopisovatele periodik BusinessWeek či Wall Street Journal Stephena Bakera je postupem času nahradí výsledky práce matematiků a počítačových vědců, které nazývá Numerati. Tak se také jmenuje jeho nejnovější kniha.

Vědci se již léta snaží studovat složité systémy a modelovat je pomocí počítačů. Dnes se již modelují zaměstnanci. Vědci sbírají data z pracovišť, která převádějí do podoby matematických reprezentací zaměstnanců. Takový tým expertů má například společnost IBM. Snaží se tak zpracovávat údaje o zaměstnancích, od pohovorů, přes záznamy z mobilních telefonů až po projektové záznamy (v podstatě vše s výjimkou osobních údajů).

Samotná myšlenka je velmi jednoduchá. Jde o to, že když firmy budou umět digitálně monitorovat a následně modelovat zaměstnance a jejich sociální sítě, dokáží je mnohem lépe řídit k vyšší produktivitě. Má to však i své slabé stránky. Firmy budou sledovat každou činnost svých zaměstnanců, s čímž jde ruku v ruce vyšší stres. Jen to, že někdo statisticky dokáže být nadprůměrný v určité činnosti, navíc ještě neznamená, že takový opravdu bude. 

Zaměstnavatelé by si určitě měli nových trendů ve správě znalostí všímat. Postupující „digitalizace“ zaměstnanců jim může pomoci například lépe vyčíslit návratnost investic do jednotlivých lidí. Mohou pak vytvářet efektivnější a spravedlivější systémy odměn nebo lépe odhadovat investice do programů rozvoje zaměstnanců. Je však třeba být obezřetní při nákupu i budování modelovacích nástrojů. Odborníci na lidské zdroje mají předsedou úkol stát se odborníky na virtuální HR.

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World