Diagnóza - nízké sebevědomí

Jennifer Warwicková, kouč v oblasti kariéry z LA, nevěří, že jsou to jen ženy, které mají problémy s nízkým sebevědomím, ale poukazuje na skutečnost, že ženy jsou mnohem otevřenější, když přijde tato otázka na přetřes.

Ženy jsou vychovávány tak, aby si budovaly intimní a hlubší vztahy. Budování důvěry zahrnuje to, že člověk sám umí být zranitelný a je schopen se o svých chybách bavit. Není překvapením, že sebedůvěra je téma nebo problém, který má feministickou příchuť, zvláště v oblasti podnikání. Ženy mají tendence zabývat se svými nedostatky nebo pocity mnohem více než muži. Pokud ale od sebe chceme příliš a když nemůžeme umět nebo dosáhnout všeho, co si umaneme, zbytečně se týráme. To vše dále prohlubuje ztrátu sebevědomí,“ tvrdí Warwicková.

Navrhuje, aby ženy-podnikatelky shlížely více realisticky na možnost podpůrných systémů, aby vyhledávaly přátele a důvěryhodné rádce. Také je třeba dokázat přestat vnímat ty, kteří vaše vize nepodporují.

Další expertka věří, že naučit se mít rád sám sebe je celoživotní proces. Můžete se obklopit schopnými lidmi, ale nikdy tím nemůžete nahradit své nízké sebevědomí. Dříve nebo později vás „odhalí“.

Doporučuje několik taktik, které pomohou vaše sebevědomí trochu zvýšit:

Pokud možno pracujte v oboru, který je vaší parketou a který vás baví.

Vaše nízké sebevědomí může být s vázáno s tím, že jste nedokázali jít cestou, která by vás oslovila nejvíce.

Vyhledávejte lidi, kteří jsou spokojení.

Je velká šance, že se na vás kousek jejich rozpoložení přenese.

Požádejte o pomoc.

Neřešte tento problém sami.

A nebuďte perfekcionisty. Pro mnoho lidí snahy snadno zmutují do vybičovávání se k naprosto dokonalým výkonům. Někdy je ale zdravější spokojit se s 80 nebo 90 % a začít pracovat na dalších problémech. Je to prý velice osvobozující.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com