Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (2/2)

V předchozím článku jsme se seznámili s metodou design thinking. Nyní uvidíme, jak tato metoda pomáhá lídrům přijímat správná rozhodnutí. Konec konců, pro úspěch je důležité usilovat o neustálé zlepšování.

Ilustrační snímek

Design thinking vyžaduje pravidelnou zpětnou vazbu. Celá tato metodika se točí kolem opakování a zpětné vazby od uživatelů. Ta je nezbytná pro neustálé zlepšování produktů a služeb. Je to důležité proto, že co funguje dnes, zítra už fungovat nemusí. Lídři však zpětnou vazbu jenom nepřijímají, ale také ji musejí sami poskytovat týmu, který produkty a služby vyvíjí.

Zmocněte svůj tým, dodáte pocit zodpovědnosti

Design thinking je také nástrojem podporujícím spolupráci, protože vyžaduje, aby lídři dali svým kolegům pravomoc k přijímání rozhodnutí. To umožní každému přispívat skutečně efektivně ke společné práci. Spoluprací pak vzniká mocný synergický efekt. Umožněte všem, aby se mohli vyjádřit a přispět – díky tomu budou lidé mít pocit, že na jejich přispění záleží a zároveň budou cítit vlastní zodpovědnost za výsledky.

To celé je také dobré pro vytvoření pocitu určitého smyslu, o který stojí za to usilovat. V prostředí, kde na nás útočí mnohá vyrušení a rozptýlení, je nesnadné udržet soustředění. Lidé jsou nejproduktivnější, když vědí, na čem pracují. A také když vědí, proč vlastně na tom pracují.

Design thinking pomáhá lídrům jasně formulovat vize. Skutečné sdělení účelu celé práce je pro úspěch zásadní. Umožňuje vám to nadchnout ostatní pro danou věc, tvrdí článek na webu addicted2success.com.

Otevřenost k experimentování

Vypořádat se se změnou není snadné. Konkurence dnes často vychází z digitálních inovací. Design thinking umožňuje lídrům vyhodnocovat možnosti a lépe porozumět tomu, jak se věci mají. Díky tomu pak mohou zvolit tu nejlepší možnost, jak reagovat.

Design thinking se také zaměřuje na kreativitu a inovace. Lídry vede k tomu, aby vytvářeli prostředí, které je otevřené, a proto příznivé pro učení a experimentování. Otevřená mysl je zde klíčová – je zkrátka nutná, když chcete, aby se věci měnily k lepšímu. Důležitá a přínosná je také schopnost myšlenky a závěry kritizovat, zároveň k nim však přistupovat s otevřenou myslí.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success

Články v sérii

Aktuální

Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (1/2)

Aktuální

Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (2/2)