Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (1/2)

S ohledem na všechny rušivé síly, které dnes existují, pro nás může být změn příliš. Co v takové situaci mohou lídři udělat, aby svým organizacím pomohli vyrovnat se se všemi těmi změnami a vysokými očekáváními?

Ilustrační snímek

Pokud jde o leadership, mnoho špičkových společností (například Pepsi, Nike, Apple, Google) nasazují metodu design thinking (designové myšlení). Právě ta jim pomáhá poradit si s nepředvídatelnou budoucností.

Design thinking pomůže rozpoznat vizuální vzory, které vám následně pomohou identifikovat nejlepší řešení nějakého problému. Tato metoda slouží k pochopení souvislostí a nalezení řešení problému, který je třeba vyřešit. Naslouchejte ostatním, povzbuzujte je, aby přispěli svými nápady a umožněte jim podílet se na změně, naléhá na nás článek na webu addicted2success.com.

Jak to vlastně vypadá v praxi?

Zaměřeno na řešení

Tato metoda je postavena na myšlení, které se soustředí na řešení. Jde proto hlavně o správné vymezení základního problému a nalezení ideálního řešení. Nejlepší lídři vědí, že vytvářejí hodnotu tím, že nacházejí řešení na složité problémy. Posunují své organizace dál tím, že řeší konflikty a problémy.

Aby to dokázali, potřebují lídři vidět věci komplexně a v souvislostech. Bez toho by nebyli schopni propojovat různé věci a nacházet mezi nimi vztahy a korelace. Design thinking nám umožňuje daný problém zviditelnit. Pomáhá pochopit omezení a popsat vhodná řešení. A to je velmi užitečné hlavně tehdy, když se zabýváme abstraktními problémy.

Empatie a inkluzivita

Vedení je především o empatii. Musíte mít respekt týmu, klientů i dalších zúčastněných stran. Chcete-li si tento respekt získat, ukažte jim svou empatii a také to, že rozumíte jejich potřebám. Design thinking se soustředí na koncové uživatele – a to hned od samého začátku. Tato metoda nám poskytuje myšlenkový rámec založený na empatii a inkluzivitě (zapojení všech).

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success

Články v sérii

Aktuální

Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (1/2)

Aktuální

Design thinking: Metoda využívaná těmi nejlepšími lídry (2/2)