Deset rad pro inovativního vůdce

Ve stále více konkurenčním světě je inovace klíčem k získání výhody. Ať už jste vůdcem v malé nebo velké společnosti, měli byste rozvíjet kreativní talenty. Článek přináší deset tipů, jak zvládnout tuto velkou výzvu.

- Mějte vizi pro změnu. Nemůžete očekávat, že vás tým bude kreativní, když nebude znát směr, kterým se má ubírat. Vůdce by měl být schopen ilustrovat svou vizi, jednotlivé výzvy a úkoly. Měl by svým lidem vysvětlit jejich role a inspirovat je k inovativnímu uvažování.

- Bojujte proti strachu ze změn. Nahraďte pohodlnost ambicemi. Vysvětluje, že i když nové cesty mohou být riskantní, zůstat na místě je riskantnější.

- Přemýšlejte jako investor rizikového kapitálu. Zvažujte hodně možností a vyvažujte rizika ztrát s výhodami zisků.

- Vytvořte dynamické schéma návrhů. Otevřete je všem možnostem a odměňujte přispěvatele.

- Překračujte pravidla. Byznys není sport s jasně definovanými pravidly a rozhodčími. Nabízí příležitosti pro hledání nových, kreativních cest k poskytování výrobků a služeb zákazníkům.

- Dejte každému dvě práce. Každému zaměstnanci přidělte dva základní cíle. Žádejte, aby vykonávali co nejlépe svou práci a zároveň hledali způsoby, jak ji dělat nově.

- Spolupracujte. Uvědomte si, že nemůžete všechno dělat sami. Využívejte inovačního potenciálu vnitřních i vnějších zdrojů.

- Vítejte selhání. Podporujte kulturu experimentů. Učte své lidi, že selhání je jen dílčím krokem na cestě k úspěchu. Dejte jim možnost selhat.

- Vytvářejte prototypy. Testujte nové nápady na čísti svého trhu za nízké náklady. V reálném světě se z reakcí zákazníků naučíte mnohem více než v laboratoři nebo pomocí focus groups.

- Buďte nadšení. Soustřeďte se na věci, které chcete změnit a mějte nadšení proto to, abyste to dokázali. Vaše energie se přenese do řízení a inspirace vašich lidí.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone