Deset cest ke snížení nákladů o 20 % (2. část)

Jak si v ekonomické recesi udržet zdravé hospodářské výsledky? Největší světová konzultační společnost zaměřená na zlepšování nákladů firem Expense Reduction Analysts tvrdí, že většina organizací může ušetřit až 20 % provozních nákladů, sníží-li vedlejší výdaje. Britský list Management Today sestavil ve spolupráci s touto společností deset rad jak na to.

6. Nekupujte věci, které nepotřebujete. Kupujte to, co potřebujete, ne to, co by vám dodavatelé rádi prodali. Ujistěte se, že rozumíte tomu, co kupujete a zda to skutečně potřebujete.

7. Seznamte dodavatele s vaší revizí nákladů. Dejte jim vědět, že provádíte revizi režijních nákladů. Odmítněte zvyšování cen v obtížných časech. Uvědomte si, že jste na trhu, kde vám řada dodavatelů nabídne nižší cenu, aby si udržela obchody.

8. Zaveďte měření výkonnosti klíčových dodavatelů.
Vedle revize cen se zaměřte na sestavení ukazatelů výkonnosti dodavatelů, kteří jsou klíčoví pro váš byznys. Neustále monitorujte úrovně jejich výkonnosti a dodržování smluv.

9. Zbavujte se dodavatelů až na posledním místě. Snižování nákladů není jen o tom, vybrat si nejlevnějšího dodavatele. Dobré vztahy jsou důležité v každém byznysu a vztahy s dodavateli nejsou výjimkou. Budete-li dodržovat výše uvedené tipy a spolupracovat s dodavateli na možnostech snižování nákladů, můžete ve většině případů dosáhnout úspor bez nutnosti měnit dodavatele.

10. Vytvořte dlouhodobý program řízení nákladů. Poté, co vytvoříte kulturu povědomí o nákladech, je třeba jmenovat odpovědné lidi, kteří budou tento program prosazovat. Neustále monitorujte situaci a ujišťujte se, že se zaměstnanci nevracejí ke starým zvykům, dodavatelé si určují správné ceny a služby odpovídají smluveným specifikacím. Pravidelně také kontrolujte jednotlivé kategorie úspor nákladů, ať už to bude logistika, majetek, bankovnictví, telekomunikace apod.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today