Desatero týmového kouče

Úkolem týmového koučování je pomoci skupině lidí se společným cílem určit a dosahovat obchodních výsledků a zároveň si společnou cestu k nim užívat. Článek shrnuje základní vlastnosti, které by měl týmový kouč mít.

- Odpovědnost. Znamená to mít odpovědnost členů týmu vůči sobě i ostatním v tom, co říkají, že budou dělat. Kouč se ptá na výsledky zamýšlených akcí a případně určuje nové.

- Uznání. Jde o způsob rozpoznávání, kdo je jaká osobnost a jak roste. Lidé uznání potřebují a oceňují.

- Výzva. Kouč by měl členy týmu vést k tomu, aby překračovali své dosavadní hranice. Stanovte si plán koučování se specifickými cíli a termíny. Průběžně kontrolujte postup.

- Naslouchání kontextu. Kouč by měl umět naslouchat, aniž by soudil. Nejde jen o slova, ale i emoce vyjádřené neverbálně. Jen tak lze správně pochopit celý kontext. Členové týmu pak cítí, že je jim věnována pozornost, respekt a pochopení.

- Příprava na změny. Změny v obchodním světě si žádají nové způsoby komunikace, chování a dosahování výsledků. Koučové by proto měli umět připravit na změny tím, že pomohou členům týmů pochopit jejich individuální proces spojený s přijímáním změn.

- Kreativní jazyk. Kreativní mluva, včetně metafor či vyprávění příběhů, je efektivní alternativou direktivní komunikace v týmu. V příbězích můžete předávat silná sdělení bez direktiv.

- Otázky a odhalování. Kouč by měl systematickým kladením otázek dokázat členům týmu pomoc odhalit, jak se cítí a přemýšlejí.

- Informování. Zkušený kouč ví, jak efektivně předávat informace - včasně, pravdivě, stručně a tak, aby byly osobně relevantní.

- Pravda. Říkat pravdu vyžaduje hlubokou znalost sebe a svých povinností a také schopnost nést odpovědnost za své pocity a myšlenky. Kouč musí mít proto dobrou intuici a smysl pro spravedlnost.

- Transformace. Kouč by neměl své svěřence dovést jen ke změně chování, takové změny totiž bývají jen krátkodobé. Měl by dokázat posunout jejich celkový pohled na vlastní osobu a přístup k životu.

-kk-

Zdroj

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher