Dejte si pozor na kariéristy, kteří jdou přes mrtvoly

Je vždy milý, ochotný pomoci, zhostit se úloh, na které ostatní kolegové nemají chuť. V případě potřeby si s vámi jde zahrát fotbal nebo sežene lístky do divadla. Zkrátka sen každého manažera. Sen, který se ovšem za čas může změnit v noční můru. Je to totiž kariérista. A jeho cílem je možná právě vaše místo. Jak se na něj dostane, je mu jedno.

Snaha vybojovat si postup ve firmě za každou cenu a bez ohledu na okolí může způsobit nejen pád šéfa, na jehož pozici má kariérista zálusk, ale také fatální škody na výkonnosti celého týmu. Manažeři a lidé zodpovědní za personální politiku ve firmách by si proto měli na takovéto zaměstnance dávat pozor.

 

Je velmi pravděpodobné, že v každém větším kolektivu lidí se nachází takový typ člověka. Neznamená to ovšem, že byste se ho měli okamžitě zbavit. I z kariéristy totiž může být při správném řízení velmi prospěšný pracovník.

 

Snažit se dosáhnout v práci co nejvíc je přirozené. Otázka však je, jakým způsobem si postup vybojujeme. Když se tak děje v rozporu se základními etickými pravidly, škodlíme tím nejen sami sobě, ale i ostatním.


-pk-
Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline