Co se dá dělat s patenty

Peter Detkin, bývalý poradce ve firmě Intel, přišel v roce 2001 s termínem „patentový trol“, který popisuje firmy, které získávají patenty za účelem  dalšího finančního využití prodejem či pronájmem jiným firmám.

Detkin je v současnoti generálním ředitelem firmy Intellectual Ventures, což je firma, která se angažuje právě v oblasti odkupu patentů. Za pět let své působnosti jich nashromáždila tisíce. Je údajně podporována takovými giganty jako jsou Microsoft, Sony, Nokia, Apple Computer, Intel, eBay a Google, z nichž každý získává zvýhodněný přístup k portfoliu firemních patentů Intellectual Ventures.

Při nedávném rozhovoru Detkin tvrdil, že podnikání v oblasti patentů je velice výhodné a má rostoucí tendence. Zaměřují se hlavně na to, zda ten či onen vynález bude dobrou investicí. Stejně jako v každém jiném podnikání se snaží investovat tak, aby měli jasnou vidinu zisků.

Co se týče samotného poskytování patentů tvrdí, že se zdaleka nedrží jedné metody a nabízí se jim prý řada možností. A na některých rozsáhlejších projektech dokonce spolupracují s dalšími ve svém oboru.

Investují do velice širokého rozsahu patentů a technologií a to například včetně nových obchodních metod.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight