Co může ohrozit prezentaci a jak vše napravit

Prezentace jsou pro přednášejícího tlakem na nervy a nervozitu. Každý chce, aby se jeho prezentace povedla a nejlépe vryla do paměti posluchačů. Stejně se ale může stát, že něco nevyjde. Prozradíme vám, jaké jsou nejčastější „průšvihy“ a jak je napravit.

- Prostředí: hned jak přijdete do zasedací místnosti, všimnete si, že se zrovna u bazénu, na který je výhled z oken, opalují mladé ženy v bikinách. Ty asi budou zajímat ostatní víc než vaše prezentace. Takže pokud je to jen trochu možné, navštivte místnost den předem a klidně požádejte o jinou místnost.

- Pokud mluvíte k obrázkům, které pouštíte na obrazovce, stůjte hned vedle ní. Zabráníte tomu, aby posluchači těkali očima od obrazovky k vám a nazpátek, což vede k rozptýlení.

- Zvolte si plentu, která bude veliká úměrně místnosti. Když bude moc malá, nebude prezentace atraktivní pro posluchače, když bude moc velká, váš projev a vaše osoba se ztratí.

- Pečlivě naplánujte zasedací pořádek. Ten je velice důležitý. Úplně v předu po vaší levici by měl sedět ten, který rozhoduje.

- Pozor si dejte na osvětlení místnosti. Aby světlo nebylo moc ostré nebo naopak tlumené. V každém případě by mělo být osvíceno plátno (obrazovka).

- Používejte ruce, ale decentně. Nemávejte s nimi ale ani je nemějte svěšené podél těla. Vezměte si třeba do ruky propisku nebo nějaké ukazovátko.

- Nečtěte prezentaci. Prezentace by měla být připravena tak, aby vám sloužila jako osnova, která vás povede výkladem. Jinak hrozí, že se budou posluchači nudit.

-pk-

Zdroj: Sales & Marketing Management - americký server pro obchodníky a marketéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales & Marketing Management