Co je to mapa znalostí?

Mapa znalostí (knowledge map) je jeden ze základních pojmů knowledge managementu. Je to vizuální zobrazení informací a vztahů, usnadňující komunikaci a podněcující získávání nových znalostí mezi různými lidmi z různých prostředí. Typickým příkladem mapování znalostí jsou internetové služby www. Mapy znalostí dělíme na statické a dynamické.

Statické mapy znalostí vznikají na jednodenních, maximálně dvoudenních, setkáních klientského managementu. Jsou velmi specifické. Vytvoří-li je například manažeři konkrétně a interaktivně, jsou tyto mapy označovány jako participativní. Podobně mohou být sdílené, součinné, systematické, jednoduché, vizuální (kreslené, poutavé), bohaté na informace, flexibilní či direktivní.

Dynamické mapy znalostí slouží nejen jako informační zápisy, ale i jako grafická uživatelská rozhraní. Jsou více detailní, mohou být rozšiřovány jako zdroje detailních firemních znalostí v textové, obrázkové, číslicové či multimediální podobě. Slouží též jako modely pro získávání hlubších znalostí. Nejčastěji se s nimi setkáváme v podobě softwarových nástrojů a databází.
Zdroj: KM Review - web zaměřený na správu znalostí
Zobrazit přehled článků ze zdroje KM Review