Co dělá úspěšný firemní blog?

Nová studie profesora Waltera Carla z bostonské Northeastern University a Johna Casse z marketingové společnosti Backbone Media se zaměřila firemní blogy. Zkoumala „internetové deníčky“ v řadě světově úspěšných společností, jako je například Adobe nebo Microsoft. Identifikovala pět klíčových faktorů pro úspěšný blog:

- Kultura. Pokud má firma jisté kulturní prvky, které chce odhalit, nebo špatnou reputaci, jíž by chtěla napravit, je právě blog vhodnou příležitostí.

- Průhlednost. Základním předpokladem úspěšného blogu je vybudování důvěry čtenářů. Je proto třeba ukazovat upřímný obrázek firmy.

- Čas. Založit, prozkoumat a psát dobrý blog vyžaduje mnoho času. Firmy by proto měly pro vedení blogu jmenovat odpovědnou osobu nebo skupinu osob, která bude mít patřičný čas.

- Dialog. Další faktor úspěchu vyžaduje schopnost a ochotu firmy vést dialog se zákazníky o tématech, která je zajímají.

- Zábavný styl psaní a personalizace. Styl psaní autora blogu a jeho ochota sdílet zážitky, zkušenosti a názory z vlastního života dokáží upoutat pozornost a vytvořit osobní spojení se čtenáři.

Studie obsahuje dvacet případových studií úspěšných firemních bloggerů, které vysvětlují, jak a proč uspěli. Samotné založení blogu například zahrnuje dalších pět faktorů, které mají vliv na budoucí úspěch:

- Strategické plánování. Je důležité pro vytvoření jasných cílů předem.

- Výběr bloggera. Jako sutora blogu byste měli zvolit někoho, kdo je otevřený názorům čtenářů, má zápal pro vaše téma, přátelský přístup a umí dobře psát.

- Četba ostatních blogů. Čtení jiných oblogů v oblasti vašeho působení je důležité, abyste porozuměli této specifické komunitě.

- Nejprve interní blog. Spuštění praxe s interním blogem pomůže zaměstnancům seznámit se s touto novou komunikační formou a snadněji proniknout do externí komunity.

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise