Co dělá dobrého ředitele IT?

Každá profese je obecně vnímána jako určitý stereotyp. Vedoucí provozu nechtějí riskovat, marketing je emocionální a finance úzkoprsé. Stereotyp ředitele IT (CIO) pak vypadá tak, že je interpersonálně neobratný a mimo, pokud jde o řízení firmy. Konkrétně v případě ředitelů IT dochází mnohdy k tomu, že od nich firmy chtějí, aby se chovali méně jako ředitelé IT a více jako obecní manažeři. Jak si tedy mohou najít lepší cestu k těmto lidem, více jim porozumět a zúročit jejich znalosti a dovednosti?

Řídit IT je velice náročné

Především byste si měli uvědomit, že práce ředitele IT je velmi náročná. Představte si, jak se snažíte poskytovat složité výrobky a služby technicky neznalým „obchodním partnerům“, kteří o to mnohdy nemají ani zájem. Zvažte náročnost zajišťování bezpečnosti a stability provozu a zároveň zavádění nových kapacit. Při tom všem si ředitelé IT ještě potřebují udržet soustředění a motivaci svého interního týmu.

Znalost technologií a schopnost vést

Měl by to být člověk, který má v první řadě rád technologie. Potřebujete někoho, kdo bude vědět, jak používat nové technologie tak, aby vám byly k užitku, nikoli vás poškozovaly. Zároveň to musí být vůdce. Měl by být nejen technicky zdatný, ale také rozumět tomu, jak rozvíjet firmu, ovlivňovat druhé, přinášet výsledky a řídit strategické změny.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek