Chcete výkonnost? Podporujte správné chování

Ilustrační snímek

Vybudování kultury podněcující vysoké výkony vyžaduje skutečné úsilí. Aby se vaši lidé nebáli využít celého svého potenciálu, musíte jim vytvořit určité podmínky. Důležité je, aby ve své činnosti nebo v tom, k čemu směřuje, viděli nějaký smysl. Také je třeba, aby se lidé mezi sebou podporovali, dostávali neformální zpětnou vazbu a měli možnost volby, tvrdí web management-issues.com.

1) Účel

Vaši lidé musí vědět, že na jejich práci záleží a že není zbytečná. Musíte jim také ukázat, že společně vytvářejí něco, co by bez jejich vzájemné spolupráce možné nebylo. Finálním krokem je pak poukázat na to, že celé snažení směřuje k něčemu přínosnému, co za to stojí, a co přesahuje pouhý obchodní úspěch firmy.

2) Výzva

Co je správná výzva? Musí jít o cíl, který je dosažitelný. Cesta k němu by však pro dotyčného měla být tak trochu náročná, aby musel sám sebe překonat. Individuální výzvy a cíle by měly reflektovat silné stránky a motivaci daného pracovníka, zároveň by měly být v souladu s firemní strategií. Cíle také musí být pravidelně aktualizovány, aby zůstávaly relevantní.

3) Zpětná vazba a možnost růst

Zpětná vazba by měla být spíše popisná než hodnotící. Nezapomínejte, že i neformální zpětná vazba může být velice účinná. Také byste měli svým lidem pomoci uvěřit, že svých cílů jsou schopni dosáhnout. Zaměstnanci, kteří nevědí, jak mohou ve svém pracovním životě postoupit někam dál, se totiž zaseknou. Jejich sebevědomí se bude snižovat a jejich výkony také.

4) Volba

Musíte pro své podřízené umět vybudovat podpůrnou síť technickou, emoční i ryze praktickou. Jakékoli výzvy interpretujte jako krátkodobé a přínosné, buďte optimističtí. Také se soustřeďte na to, co vy a váš tým můžete ovlivnit. Manažeři by se měli snažit svým lidem dát co nejvíce autonomie, měli by se snažit dávat jim prostor k volbě.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues