Čest mýtů o malých firmách

- Nebudete potřebovat obchodní plán. Pokud si myslíte, že můžete začít podnikat jen s vágní představou, zamyslete se znovu. Měli byste mít písemný obchodní plán, který detailně vysvětlí všechny faktory vašeho podnikání, jako jsou finance, dosahování specifických cílů apod.

- Reklama je jen pro velké hráče. Tento mýtus již přivedl ke konci mnoho malých firem. Reklama přitom nemusí znamenat obrovské investice, které jsou třeba například pro televizní šoty. Můžete inzerovat prostřednictvím letáků, obchodních dopisů nebo novin a obchodních časopisů. Těžko budete podnikat, když o vás nebude nikdo vědět.

- Stanete se vlastním pánem. Získáte sice svobodu, pokud půjde o peníze, na druhou stranu však budete otrokem času. Při podnikání budete dělat více, než byste museli jako zaměstnanci, zejména v začátcích.

- Můžete udělat byznys ze svého koníčku. I když je tento mýtus z části pravdivý, může být také vaší zkázou, nebudete-li správně řídit obchodní aspekty své zájmové činnosti. Koníček může být startovní čárou, ale neměl by být jedinou součástí vašeho začínajícího podnikání.

- Můžete uzavřít partnerství s blízkými přáteli. V tomto případě riskujete ztrátu peněz i přátel. Jen to, že máte dobré přátele, ještě neznamená, že byste se měli stát obchodními partnery. Podnikání vyžaduje správnou kombinaci dovedností, aby mohlo uspět. Veškeré funkce partnerů byste měli mít jasně specifikované v písemné podobě, zejména půjde-li o přátele.

- Zákazníky získáte snížením cen. Ceny jsou velmi důležité, stejnou pozornost je však třeba věnovat poprodejnímu servisu, slušnosti a nabídce správných produktů ve správnou dobu.

-kk-
Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com