Česká republika: Málo zkrácených úvazků, druhá nejdelší pracovní doba v EU

Ilustrační snímek

Délka pracovní doby v České republice je výrazně vyšší než ve většině ostatních zemí Evropské unie. Důvodem je především podíl zkrácených pracovních úvazků, který je u nás naopak jeden z nejmenších v Evropě. Vyplývá to z výsledků výběrového šetření pracovních sil (VŠPS-LFS), které pravidelně zpracovává Český statistický úřad na základě celoevropské metodiky Labour Force Survey (LFS).

Zatímco v Česku pracovalo v roce 2012 na zkrácený úvazek pouze 5 % (238,2 tis.) lidí v rozhodující skupině produktivního věku 15 – 64 let, evropský průměr dosahuje 19,2 %. Na kratší pracovní dobu pracují u nás především ženy (179 tis., 75 % všech zkrácených úvazků v hlavním zaměstnání).

Obvyklá délka týdenní pracovní doby v hlavním zaměstnání u nás je 40,9 hodiny, v EU27 je to 37,3 hodiny. Vyšší délku odpracované doby než Česká republika vykazovalo již jen Řecko (42 hodin.) Například v Nizozemsku je však díky vysokému podílu zkrácených úvazků týdenní pracovní doba v průměru o deset hodin kratší než u nás (30, 5 hodiny).

Detailněji si výstupy výběrového šetření pracovních sil můžete prohlédnout na následujících obrázcích nebo přímo ve zprávě Českého statistického úřadu, která je k dispozici ke stažení zde: http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/czam080513analyza13.doc

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad