Česká ekonomika stále roste díky průmyslu

Ilustrační snímek

Průmyslová produkce v posledních letech prudce roste. V průmyslu přibývá i nově uzavřených zakázek a zvyšuje se objem tržeb.

Potvrzují to data Českého statistického úřadu, která byla zveřejněna na tiskové konferenci ČSÚ 7. června 2017 v Praze, v prezentaci s názvem Průmysl - tahoun české ekonomiky.

V roce 2016 vzrostla průmyslová produkce meziročně o 3,5 %.

Překonala tak nejen průměr Evropské unie, ale i tuzemská historická maxima. Byla totiž téměř o 20 % vyšší než v roce 2010 a o 60 % vyšší než v roce 2001.

K celkovému růstu průmyslové produkce nejvýrazněji přispěl automobilový průmysl.

Z meziročního růstu o 3,5 % připadá 2,2 procentního bodu právě na odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů,“ uvedl Jan Ernest, ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ.

Ve zpracovatelského průmyslu se v roce 2016 naprosté většině odvětví dařilo lépe než v roce 2015. Naopak v dlouhodobém poklesu se nachází těžba a dobývání, jejíž produkce meziročně klesla o 9 %.

Objem nově uzavřených průmyslových zakázek rostl po většinu roku 2016. Meziročně se zvýšil o 5,2 % a rostl rychleji než objem tržeb, který činil 1,4 %.

Na konci roku 2016 pracovalo v českém průmyslu 1,25 miliónu zaměstnanců. „V porovnání s rokem 2000 to ale bylo o 114 tisíc osob méně,“ vysvětlila Veronika Doležalová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Nejvíce zaměstnanců od roku 2000 ztratila odvětví těžba a úprava černého a hnědého uhlí, výroba textilií, výroba oděvů a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství, kde dohromady ubylo za posledních 16 let 126 tisíc pracovních míst. Naopak nejvíce zaměstnanců přibylo v průmyslových odvětvích, která souvisejí s výrobou osobních automobilů.“

V odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přibylo oproti roku 2000 téměř 60 tisíc zaměstnanců, což znamenalo nárůst o více než 50 %.

I první čtvrtletí letošního roku bylo pro průmysl úspěšné. Produkce vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů meziročně o 4,9 %. Nových průmyslových zakázek přibylo o 10 %.

Tento trend pokračoval i v prvních měsících letošního roku. Produkce v průmyslu byla v prvním čtvrtletí téměř o čtvrtinu vyšší než v roce 2010. Průmysl tak dlouhodobě určuje růst české ekonomiky,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

 

 -kk

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad