Češi stále neradi dojíždějí za prací

Dojíždění za prací je ve světě běžnou záležitostí. U nás však stále zaměstnanci pracují daleko od svého bydliště jen velmi neradi. Podle údajů Českého statistického úřadu dojíždí do zaměstnání více než čtyři miliony Čechů, téměř 60 procent však pouze v rámci své obce. V Praze nevyjíždí za prací téměř nikdo. Průměrně do práce cestujeme 26 minut.

V USA dojíždí do práce 92,7 procenta zaměstnaných. Průměrně jim to trvá 25 minut. Britská vládní statistika uvádí průměrnou dobu dojíždění za prací 27 minut. Ve Francii dojíždí 73 procent zaměstnanců a urazí průměrnou vzdálenost 25,9 kilometru.

V Belgii dojíždí do práce až 40 procent zaměstnanců. Automobilem nebo prostředky veřejné dopravy se do práce přemísťuje také 30 milionů Němců, z toho 1,5 milionu pracuje více než 50 kilometrů od domova.

V Rakousku dojíždí denně do práce přes dva miliony lidí, což odpovídá více než polovině pracujících. Na dlouhé cestování do zaměstnání nejsou naopak příliš zvyklí Poláci, kterým v tom brání špatná infrastruktura.

-kk-

Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny