Čas jsou peníze

I když řada profesionálů a firem dokáže přesně účtovat svůj hodinový čas, existují také další časové úseky, v nichž je třeba provádět nezávislá rozhodnutí. Konzultanti, právníci a další profesionálové mají hodinové taxy, které se zpravidla liší u specifických zaměstnanců firmy. Čas výše postavených zaměstnanců tak bývá dražší než u jejich podřízených. Spotřebitelé služeb pak mají jasnou volbu. Hodinové taxy opravářů aut, elektrikářů nebo instalatérů jsou přesně dané.


Často však nastávají situace, v nichž se profesionálové rozhodují o výši svých tax s ohledem na konkrétní situaci. Některé firmy již nalezly cestu k tomu, jak si vážit času zákazníků a patřičně jej peněžně ohodnotit. Zamluvení letenek u společnosti Delta Air Lines dva týdny dopředu je například o polovinu levnější než na poslední chvíli.

Spolu s tím, jak se čas stává stále vzácnější záležitostí, se objevují nové možnosti, jak vyčíslovat jeho hodnotu. Firmy a podnikatelé by proto měli začít lépe přemýšlet o spojení peněžní hodnoty s hodnotou času a hledání nejlepšího způsobu, jak ji využívat chytře.

-kk-

Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com