Budujeme firemní kulturu odpovědnosti

Noví i zkušení manažeři zjišťují, že dát zaměstnancům odpovědnost nestačí. Je třeba naučit se vytvářet firemní kulturu odpovědnosti. Studie American Management Association ukázaly následující potřebné kroky.

- Naslouchejte nápadům svých zaměstnanců. Ještě důležitější je určit, jak je lze uvést do praxe.

- Ukazujte důvěru v zaměstnance. Pokud se budete chovat tak, že od nich očekáváte, že budou dělat svou práce co nejlépe, budou se snažit překonat vaše očekávání.

- Ukažte zaměstnancům skutečný stav věcí. Vyhněte se firemní hantýrce. Zaměstnanci potřebují být informovaní.

- Pomozte zaměstnancům vyrovnat pracovní a osobní potřeby. Přijměte skutečnost, že vaši zaměstnanci mají život i mimo kancelář. Práce přesčas například může být někdy nutná, neměla by však být měřítkem výkonnosti nebo povinností.

- Nabídněte příležitosti pro celoživotní vzdělávání. Čím lépe budou vaši zaměstnanci vyškoleni, tím větší jim lze svěřit odpovědnost a mohou prokázat větší autoritu.

- Propagujte otevřenou komunikaci. Ukažte zaměstnancům, že považujete sebe i je za součást týmu – což znamená, že s nimi budete sdílet to, co se dozvíte od vyššího managementu.

- Nepřikrášlujte špatné zprávy. Zaměstnanci budou pravděpodobně znát pravdu. Pouze byste přišli o jejich důvěru.

- Podporujte přiměřené riskování. Dejte zaměstnancům najevo, že nebudou trestáni za to, když se něco nepovede. Chyby společně analyzujte, aby se již neopakovaly.

- Prosazujte autonomii. Nabízejte spíše rady, než abyste dávali příkazy.

- Oceňujte úspěch. Když zaměstnanci splní nebo překročí požadavky, oceňte to veřejně. Uznání podporuje dobrou vůli.

- Propojte odměny s organizačními cíli. Odměny by měly pozitivně posilovat správné chování a snižovat frekvenci nežádoucí výkonnosti.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association