Buduj vztahy, posílíš vůdcovství

Budování vztahů je klíčovou dovedností každého vůdce a v následujících letech bude hrát stále důležitější roli. „Ať už jste výkonným ředitelem jedné z nejbohatších firem nebo ředitelem základní školy, na vztazích skutečně záleží,“ říká André Martin z amerického Centra pro kreativní vůdcovství. Vůdci, kteří dokáží správně budovat a udržovat vztahy, mají několik společných vlastností:

- Sebeuvědomění. Výchozím bodem pro dobré vztahy je jasný a upřímný pohled na sebe sama. Jde o to, znát vlastní silné a slabé stránky a vliv svého chování na ostatní.

- Schopnost delegovat a motivovat. Abyste mohli být efektivní, musíte umět delegovat důležité úkoly a rozhodnutí. Delegování má kromě větší efektivity smysl ještě v rozvíjení dovedností, zkušeností a důvěry v ostatní. Jako vůdce musíte také umět poskytovat zpětnou vazbu a motivovat své svěřence.

- Dobré interpersonální dovednosti. Dokážete pak lépe vyjednávat a řešit pracovní problémy. Zdokonalení v interpersonálních dovednostech vyžaduje snahu pochopit perspektivy a potřeby druhých.

- Participační manažerský styl. Silní vůdci využívají naslouchání a komunikaci k tomu, aby do vedení zapojili i ostatní.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership