Budoucnost akademického výzkumu je v automatizaci

Ilustrační snímek

Jedna vědecká práce může mít dopad na stovky disciplín. Akademičtí pracovníci jsou však vysoce vytížení lidé, jejichž práce je časově velmi náročná. Musejí procházet velký objem nových dat, zpracovávat je, udržovat si přehled o práci kolegů z oboru, navrhovat hypotézy. Mezi jejich povinnosti patří také příprava pedagogických materiálů a přednášení pro studenty.

Automatizace může pomoci

Algoritmy dnes zásadně mění situace v celých průmyslových odvětvích. Automatizace je stále více a více, dnes je tento vývoj čím dál tím rychlejší. I akademické práce díky tomu mohou být vytvářeny mnohem rychleji, jejich příprava už nemusí trvat celé roky. Automatizace totiž již dokáže nahradit velkou část práce akademiků. Jejich produktivita tak může strmě narůst.

Automatizace zásadně zlepšuje šíření informací. Existuje například projekt na vývoj automatizovaného nástroje, který by dokázal psát učebnice pro lidi, kteří ovládají pouze jazyk, jímž se mluví jen ve vzdálených částech světa. V rozvojových zemích je jen málo dostupných pedagogických podkladů a tento projekt by mohl tento problém vyřešit. Také by se zlepšila dostupnost aktuálních předpovědí počasí pro místní zemědělce.

Algoritmy mohou nacházet více řešení

Kde ještě by v akademické tvorbě mohla automatizace přispět k lepšímu šíření znalostí a poznatků? Dnes už umíme vytvářet algoritmy, které čtou informace a formulují názory. Různé algoritmy dovedou zformulovat odlišné názory a dohromady nám tak mohou pomoci najít nejlepší přístup k dané problematice nebo tématu, píše znalostní portál mezinárodní obchodní školy INSEAD.

Algoritmy skutečně dovedou automaticky syntetizovat poznatky z různých oblastí. Akademické práce s typickou strukturou, která obsahuje otázku, hypotézy, studie a závěry, se často z velké části spoléhají na citování poznatků více výzkumů. Nikdo však nemá čas na čtení veškeré medicínské literatury, procházení všech patentových databází nebo na srovnávání všeho, co lze najít v databázích ohledně poznatků o managementu. A s tím nám algoritmy mohou pomoci.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge