Brity pobouřil sexismus nového šéfa Glencore International

Ilustrační snímek

Nepřijatelné, politováníhodné, sexistické. Takové přívlastky se objevily v britských médiích v souvislosti s názory Simona Murraye – nového předsedy správní rady největšího světového obchodníka s komoditami, švýcarské společnosti Glencore International. Ta před několika dny oznámila svůj plán veřejně emitovat akcie na londýnské a hongkongské burze. Prodejem 15 až 20 procent akcií může získat až 11 miliard dolarů. Má jít o největší veřejnou emisi akcií v historii londýnské burzy.

Jednasedmdesátiletý bývalý bankéř, pokořitel Mont Everestu a jižního pólu Simon Murray byl v nové funkci teprve deset dní, když se v rozhovoru pro Sunday Telegraph nevhodně vyjádřil o roli žen v práci. Doslova uvedl, že jejich kapacita na pracovišti je omezená, jelikož „těhotné ženy jsou devět měsíců mimo“, ženy obecně „mají skon ne příliš často se zapojovat“ a „nejsou v byznysu tak ambiciózní“ jako muži.

Politici: Primitivní, 30 let starý postoj

Britský ministr obchodu Vince Cable označil Murrayovo vyjádření za „extrémně primitivní postoj“, který patří do dávné minulosti a je zcela nepřijatelný u předsedy představenstva jedné z největších společností působících v Británii. Taktéž i Lord Davies, který vedl nedávnou vládní iniciativu pro řešení otázky nedostatečného zastoupení žen ve vedení britských firem, hovořil o neodpustitelných poznámkách spadajících svou úrovní do doby před 20 až 30 lety. Stejné reakce zazněly i z úst představitelů významných britských firem a uskupení propagujících zvýšení počtu žen ve vedoucích funkcích. Vysoce postavení manažeři by podle nich měli jít dobrým příkladem.

Simon Murray se následně omluvil. „Jsem stoprocentním zastáncem rovných příležitostí v představenstvu i napříč strukturou veřejných i soukromých firem. Firmy, které nedokáží řešit nedostatečné zastoupení žen na všech úrovních, budou v konkurenční nevýhodě,“ uvedl Murray.

Do roku 2015 se má počet žen ve vedení britských firem zdvojnásobit

V samotné společnosti Glencore nezastávají ženy žádnou z klíčových pozic v nejužším vedení. Například provoz na jednom z klíčových trhů - v Číně - však žena řídí. Žena je také personální ředitelkou společnosti.

Ženy dnes zastávají pouze 135 (12,5 %) z celkového počtu 1076 ředitelských pozic v nejvyšším vedení stovky největších britských firem (FTSE 100). Vládní zmocněnec Lord Davies vyzval na konci února představitele největších britských firem obchodovaných na burze (dle žebříčku FTSE 350), aby do roku 2015 posílili zastoupení žen ve vedení na 25 %.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk