Británie: Soukromé firmy nevěří pracovníkům ze státní správy

Více než polovina z pětistovky britských firem oslovených v průzkumu banky Barclays a listu Financial Times plánuje v letošním roce vytvářené nových pracovních míst. Ve většině případů však nechce tato místa obsazovat pracovníky, kteří byli propuštěni ze státního sektoru. Má totiž za to, že jim chybí potřebné dovednosti. Vláda přitom doufá, že soukromý sektor vyváží rozsáhlé propouštění ze státních služeb.

Průzkum ukázal, že bývalí pracovníci ze státní správy nezajímají 57 % soukromých zaměstnavatelů. 52 % z nich uvedlo, že tito lidé pro ně nejsou dostatečně „vybaveni“. Ředitel Barclays Corporate Kevin Wall považuje toto zjištění za znepokojivé. „Myslím, že je velmi nebezpečné dávat lidem nálepky podle toho, kde pracovali,“ uvedl pro BBC.

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii dosahuje aktuální hodnoty 7,9 %. U mladých lidí je to dokonce 20,5 %. V následujících měsících se očekává další růst nezaměstnanosti vyvolaný především propouštěním zaměstnanců ze státního sektoru. Během čtyř následujících let má v rámci úsporných opatření s cílem snížit deficit státního rozpočtu opustit veřejnou správu 330 tisíc Britů.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC