BP znovu hlásí zisk

Pouze několik týdnů poté, co se těžební společnosti BP podařilo zabezpečit tříměsíční únik ropy z hlubokomořského vrtu Macondo v Mexickém zálivu, oznámil tento těžební gigant návrat do černých čísel. Právě zveřejněná čtvrtletní zpráva o zisku uvádí pro třetí čtvrtletí hrubý zisk ve výši 1,85 miliardy dolarů. Je to sice o 63 % méně než před rokem, ve světle 40 miliard investovaných do zastavení úniku ropy, to však názorně ukazuje, jak silný je základní byznys BP.

Ještě v minulém čtvrtletí byla společnost BP ve ztrátě ve výši 17 miliard dolarů. I přes rychle stoupající zisk však má před sebou minimálně několik dalších náročných měsíců. Nový výkonný ředitel Bob Dudley stojí před výzvou v podobě kompletního přezkoumání provozu společnosti včetně prodeje aktiv ve výši 30 miliard dolarů.

Návrat k ziskovosti je každopádně psychologickou podporou pro další snahu o obnovení poškozené pověsti společnosti. Ředitel Dudley již začal podnikat kroky, které mu v tomto směru a v očích veřejnosti mají pomoci. Patří mezi ně například spojení veškerých bonusů vyplácených zaměstnancům výhradně s dodržováním bezpečnostních předpisů.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today