Blockchain: Vskutku disruptivní technologie

Co je to blokchain? Tato technologie byla poprvé popsána v dokumentu publikovaném v roce 2009. Jedná se o nový peer-to-peer systém (systém spojující jednotlivce), který umožňuje uživatelům komunikovat přímo mezi sebou bez jakýchkoli zprostředkovatelů.

Ilustrační snímek

Blockchain je distribuovaný systém, který funguje jako účetní kniha. Jeho hlavním prvkem je konsenzus celé sítě propojených uživatelů. Díky tomuto konsenzu jsou zaznamenávány a schvalovány jednotlivé transakce. Jde také o platformu, na níž je založena internetová měna Bitcoin.

Důležitým rysem tohoto systému je, že žádný jednotlivec nemůže zasahovat do činnosti celého systému nebo ji měnit. Když je transakce provedena a nový blok je připojen k řetězci předchozích transakcí uložených v této distribuované knize, nemůže už nikdy být změněn. Celá tato elektronická účetní kniha je totiž rozptýlena a všichni účastníci mají svou vlastní kopii této knihy.

To je důvod, proč jednotlivec skutečně nemá, jak ostatní podvést – všechny kopie této velké účetní knihy by musely být změněny. Falešný vstup by tedy musel být schválen většinou propojených uživatelů.

Je právě toto architektura systému budoucnosti?

Pro budování IT systémů může být blokchain skutečně revolucí, protože může odstranit mnoho příležitostí pro hackerské aktivity a jiné podvody, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Dnes uchováváme data v centralizovaných systémech. Když se do nich někdo nabourá, může získat přístup ke všem uloženým informacím. Když hacker naruší jeden blok, stále potřebuje spolupráci většiny ostatních účastníků celé sítě, aby získal jakýkoli vliv – a této spolupráce se mu samozřejmě nedostane.

Smart smlouvy

Blockchain má ještě jednu zajímavou funkci – je díky němu možné vytvářet chytré smlouvy. Obvykle jsou očekávání a dohody zaznamenány jako písemné smlouvy. Smart smlouvy však eliminují samotnou možnost porušení dohody v nich uzavřené.

Základem tu tak už není důvěra, ale samotný základní atribut systému fungujícího na principu blockchainu. Podmínky smart smlouvy je nemožné porušit, protože se sama provede.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues