Blíží se zásadní změna: Jednotná celostní síť

Internet věcí propojí všechny osoby a věci do jedné globální sítě. Síťový efekt se tak znásobí a v důsledku toho se moc přesune od elit k běžným lidem, bude umožněna masová spolupráce a kolektivní inteligence dokáže dodat velmi inteligentní výsledky v zanedbatelném čase.

Ilustrační snímek

Internet (věcí)

Dopad internetu byl napříč odvětvími různý. Média a maloobchod se transformovaly hluboce. Zdravotnictví nebo energetika se však příliš netransformovaly, protože v těchto odvětvích se digitalizovaly pouze stávající modely produktů.

Internet věcí však promění všechno. Všechny stroje a vozidla budou propojeny prostřednictvím rostoucího počtu senzorů. Klíčovým atributem bude, že tento nový internet bude schopen rozpoznat slabé signály (to jsou tendence, kterých si lidská mysl nevšimne) ještě předtím, než se stanou silnými. Rozpoznáme tak hrozící problém dříve, než vznikne následek, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Transformace zdravotnictví, dopravy... a pak všechno

Jakmile budou všechny senzory plně propojeny, budeme disponovat včasnými varováními. Pacienti budou varováni dlouho předtím, než jim problémy s krví způsobí mrtvici nebo infarkt. Propojení senzorů se zdravotními záznamy pak poskytne cennou pomoc zdravotnickému personálu a může dokonce stanovit i automatickou diagnózu.

Dopravní průmysl se změní tím, že odpadnou řidiči. Dopad této změny nesmíme podceňovat. Nakonec totiž autonomní vozidla nebudou řízena individuálními řidiči (ať už lidskými nebo automatizovanými), ale stanou se celým systémem. Tento systém bude vědět, co dělají všechny ostatní vozy bez řidiče v reálném čase. To může drasticky snížit riziko dopravních nehod.

V oblasti finančních služeb pomůže technologie blockchainu odstranit potřebu finančních zprostředkovatelů. A podobně budou moci lidé sdílet energii vyprodukovanou solárními panely v přenosové síti.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues