BlackBerry končí s výrobou telefonů

Definitivní konec jedné éry. Tak se v posledních dnech mluví a píše o rozhodnutí kanadské společnosti BlackBerry ukončit výrobu a vývoj vlastních mobilních telefonů. Komentátoři hovoří o podnikatelském neúspěchu, ale i o správném rozhodnutí, které může firmě do budoucna pomoci.

Ilustrační snímek

Mobilní telefony značky BlackBerry přinesly v roce 2003 revoluci do světa mobilních technologií. Manažeři v soukromých i státních organizacích po celém světě si je oblíbili v první řadě díky praktické QWERTY klávesnici, která umožňovala pohodlné a rychlé psaní zpráv. Mezi další přednosti těchto telefonů patřila robustní konstrukce a dlouhá výdrž baterie, především však zabezpečené připojení k internetu a možnost bezplatné výměny zpráv prostřednictvím speciální sítě datových center společnosti Research in Motion (RIM), později přejmenované na BlackBerry.

Po roce 2007 zůstává BlackBerry ve stínu společností Apple a Google. Přišel iPhone se systémem iOs a následoval rychlý rozvoj smartphonů vybavených operačním systémem Android. Nastoupily dotykové obrazovky, lepší grafika, lepší výkon a velké množství aplikací, které telefonům BlackBerry chyběly. Náročně zabezpečenými servery společnosti BlackBerry navíc stále obtížněji zvládaly nápor obrovského objemu dat produkovaných uživateli.

Budoucnost? Mobilní software a služby

Kdysi revoluční firma zažila na trhu mobilních telefonů obrovský růst jen krátkodobě. Od roku 2010 její příjmy trvale klesají. Nedokázala přijít s významnou inovací ani kopírovat inovace svých konkurentů. Nepomohlo ani to, že telefony BlackBerry upustily od klasické klávesnice (jen proto, aby se k ní pak zase vrátily) a byly vybaveny vlastním operačním systémem BlackBerry. Ten byl sice následně nahrazen Androidem, přesto však nejnovější modely BlackBerry nedosáhly komerčního úspěchu.

Firma zkrátka nedokázala udržet krok s konkurencí a nyní, po 14 letech, ruší výrobu a vývoj chytrých telefonů. Po zveřejnění finančních výsledků za druhé čtvrtletí letošního roku, kdy firma vykázala čistou ztrátu ve výši 372 milionů dolarů, to potvrdil generální ředitel BlackBerry John Chen. Vývoj hardwaru budou nadále zajišťovat externí firmy, zatímco BlackBerry se zaměří na mobilní software a služby především pro firemní zákazníky.

Používali jste nebo stále používáte telefon BlackBerry? Napište nám o tom.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC