Bezpohlavní vedoucí

Některé názory srovnávající pohlaví netvrdí pouze, že ženy a muži jsou odlišní, ale že dokonce pocházejí z jiných planet. Pokud jde o vedení, obecně se má zato, že muže zajímají výsledky a podnikání konkrétních kroků, zatímco ženy upřednostňují vzájemné vztahy a proces rozhodování na základě spolupráce. Je to ale tak jednoduché? Lze skutečně rozdělovat styly vedení na základě pohlaví? Ve skutečnosti by se vedoucí pracovníci měli snažit prosadit své silné stránky – ať již ženské nebo mužské – za účelem zefektivnění svého stylu vedení.

Jak řekla například Carly Fiorina, výkonná ředitelka Hewlett-Packard Development Company, na výroční konferenci americké Simmons School of Management, v našem století neexistuje mužský nebo ženský styl vedení. Vedení není tenis, aby mělo mužský a ženský žebříček. Byznys je sérií problémů, které je třeba řešit proaktivním způsobem, chápat chování organizací a zaměstnanců a hledat osvědčená nebo nová řešení. Tato úroveň schopností je komplexní a vyžaduje širokou škálu vzorců chování a rozhodování. Nezáleží na pohlaví.

Styl jednotlivce neurčuje jeho pohlaví, ale způsob vedení. Muži, kteří nevyužijí své přirozené schopnosti vychovávat ostatní se připravují o hodnotný manažerský nástroj. Stejně tak ženy, které neuplatní svůj talent pro složité vyjednávání mohou přijít o výhodné příležitosti. Budoucnost patří pouze vedoucím pracovníkům, kteří dokáží využít všechny své silné stránky bez ohledu na to, zda jsou považovány za ženské nebo za mužské.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher