Bezpečnostní trendy 2006

Informační bezpečnost je stále důležitější. Článek proto popisuje nejočekávanější trendy v této oblasti ústy odborníků z týmu americké společnosti Dimension Data, která pracovala na bezpečnostních projektech stovek firem.

- Více škod, ale méně epidemií. Firmy už nemohou spoléhat na média, že jim oznámí závažné nákazy. Předpoklad, že žádné zprávy jsou dobré zprávy pouze vzbudí mylný dojem bezpečnosti. Předpokládá se nárůst počtu infekcí.

- Rychlý vznik nových legislativních opatření, soudní spory. Vzniká stále větší tlak na kontrolu. V oblasti IT se rozvíjí outsourcing a je třeba vhodně řešit smlouvy o spolupráci zejména se zahraničními poskytovateli.

- Útoky postoupí za hranice operačních systémů Microsoft. Cílem útoků se stane více aplikací v rámci organizačních prostředí, což povede ke zvýšené nutnosti opravování.

- Více virů na PDA a smatrphony. Nekontrolované užívání PDA a smartphonů zamotá hlavu nejednomu bezpečnostnímu expertovi. Je nejvyšší čas začít řešit bezpečnostní otázky spojené s mobilitou.

- Hlavním problémem bude spyware. Vzroste počet útoků spywaru na firemní počítače, což ovlivní produktivitu práce. Firmy by měly investovat do pokročilejších technologií pro boj s tímto problémem.

- IM a P2P budou větší problém než dosud. Stoupající využívání IM a P2P přinese firmám nové hrozby. Bude třeba tyto technologie řádně zabezpečit.

- Vyšší bezpečnost posílání zpráv. Potřeba bezpečné elektronické pošty bude zahrnovat širší opatření než dosavadní kroky proti spamu. Firmy by měly zavést širší politiku na ochranu před viry a spamem.

- Posílí ochrana dat. Ochrana dat vstoupí do oblasti informační bezpečnosti spolu s tím, jak se posílí vztah ochrany důvěrných informací a image obchodních značek.

- Urychlí se konvergence bezpečnosti s firemními infrastrukturami. Firemní sítě, systémy a řízení bezpečnosti se spojí v jednu kompetenci.

-kk-

Zdroj: CSO Magazine - Internetový magazím pro vedoucí pracovníky v oboru bezpečnosti a IT.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CSO Magazine