Bezpečnost mobilních dat počínaje ukradením počítače

Snaze dosáhnout maximální bezpečnosti při poskytování vzdáleného či mobilního přístupu k firemním datům se odborníci prakticky jen smějí. Určité kontroly nad mobilními přístupy však dosáhnout lze, bude-li k tomu dobrá vůle a finanční prostředky. V případě mobilních zařízení (především laptopů) je nejdůležitějším bezpečnostním kritériem povaha příslušných dat. Důležité je položit si otázku, do jaké míry by mohla ztráta daných dat poškodit firmu a teprve poté zvážit jejich přítomnost v přenosných zařízeních.

Na paměti je třeba mít skutečnost, že mobilní zařízení nejsou bezpečná hned na několika různých úrovních. První představuje fyzická krádež, tedy situace, kdy dojde k odcizení celého laptopu. Druhou úrovní je bezpečnost informací uložených na pevném disku laptopu a třetí pak bezpečnost informací přenášených mezi laptopem a firemní sítí. Jakousi čtvrtou úrovní je nakonec bezpečnost samotné firemní počítačové sítě. V současné době přitom existují prostředky, jak firemní data ochránit na všech uvedených úrovních.

Díky zabudovaným funkcionalitám pro odesílání místa výskytu počítače směrem k serveru obchodníka například existují možnosti, jak ukradený počítač vystopovat. V případě druhé úrovně pak odborníci doporučují chránit data na pevném disku šifrováním a pomocí složitých hesel (tvořených spojením písmen a číslic). Šifrování dat je klíčovým předpokladem i na úrovni třetí, kde se dále doporučuje i využití virtuálních privátních sítí (VPN) ze strany firmy. V současné době je též třeba věnovat velkou pozornost softwarové ochraně proti počítačovým virům a její aktualizaci.

**Datum vydání:** X/2003
Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com