Bezpečná a zapamatovatelná hesla

Před pár lety se otázka hesel týkala pouze síťových administrátorů. Dnes je třeba heslo na všechno a vedle toho PIN ke kreditní kartě a na mobil. Všude jsou určené zvláštní parametry a požadavky na bezpečnost. Díky tomu analýzy ukazují, že spousta lidí volí jednoduché kombinace, jako např. „abc123,“ nebo mají všude heslo stejné. To se však s ohledem na bezpečnost nedoporučuje.

Základní problém s hesly je ten, že bezpečná se těžko pamatují a lehce zapamatovatelná hesla zas nejsou bezpečná. Některé viry se dokonce šíří tak, že tipují nejpravděpodobnější hesla. Takto jednoduše proniknou do jednoho systému ze 100.

Další možnost zabezpečení nabízí různé dotykové senzory. Ty však kladou speciální požadavky na hardware. Naproti tomu kombinace kláves představuje nejlevnější možnost zabezpečení.

Jak si vymyslet a zapamatovat bezpečné heslo

Existuje více doporučení. Například nelogická kombinace slov, jako třeba „pes baterka sešívačka.“ Fráze jsou bezpečnější než samotná slova, avšak většina lidí volí kombinace, které mají významovou souvislost, jsou proto předvídatelná.

Další možností je proměna věty nebo fráze v heslo. Použijeme první písmenko každého slova, a pokud je to možné, některá slova nahradíme pomocí znaků a čísel. Například „Jules Verne napsal Dva roky prázdnin a Děti kapitána Granta“ se změní na „JVn2rp&DkG“. Vyvarujte se však výběru názvu písničky nebo přísloví.

 

-th-

Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist