BBVA zavádí cloud computing

Španělská banka BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) oznámila uzavření smlouvy se společností Google o využívání jejích cloudových služeb pro 110 tisíc svých zaměstnanců ve 26 zemích světa. Jedná se o zatím největší zakázku, které Google se svými softwarovými řešeními poskytovanými prostřednictvím internetu dosáhl u jedné firmy. Například britský server BBC o ní hovoří jako o průlomovém kroku v oblasti firemního využívání cloudových služeb.

V bankovnictví jakožto oboru s náročnými bezpečnostními pravidly a striktní regulací se doposud s větším rozšířením cloud-computingu příliš nepočítalo. Ředitelka inovací BBVA Carmen Herranzová však ubezpečila, že veškerá zákaznická data a další klíčové bankovní systémy zůstanou v interních datových centrech. Cloudová řešení budou sloužit výhradně pro účely interní komunikace a budou zahrnovat email, kalendář, dokumenty, chat, videokonference a další nástroje pro virtuální spolupráci. Projekt by měl být dokončen do konce letošního roku.

Banka zároveň uvádí, že smyslem celého projektu není úspora nákladů, ale „podpora inovací a rozhodování a zvýšení produktivity“. Důležitou roli v rozhodování hrála také rostoucí mobilita zaměstnanců banky, častější využívání smartphonů, tabletů a domácích počítačů.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC