Asie přeje manažerkám

19 % Číňanek v manažerských pozicích zastává přímo funkci výkonné ředitelky (CEO). To je o 10 % více než evropský průměr a o 14 % více než průměr ve Spojených státech. Vyplývá to ze studie společnosti Grant Thornton s názvem International Business Report 2011.

Na prvním místě před Čínou se v počtu manažerek ve funkci CEO umístilo ještě Thajsko, kde tuto pozici zastává 30 % žen v manažerských funkcích. Na třetím místě pak skončil Tchaj-wan (18 %). Ukazuje to na rostoucí trend zastoupení asijských žen v nejvyšším vedení společností. Výjimkou je pouze Japonsko, kde ženy tvoří 8 % senior manažerů.

Zajímavé je také zjištění, že v 69 % firem, které zaměstnávají ženy na nejvyšších pozicích, pracují tyto ženy ve finančních odděleních – nikoli tzv. soft oblastech, jakou jsou například lidské zdroje.

Ženy v Číně představují polovinu populace vysokoškoláků a 34 % senior manažerů. Oproti době před dvěma lety to znamená nárůst o 3 %. V ostatních částech světa naopak počet žen v seniorních rolích klesl z 24 % v roce 2009 na současných 20 %.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company