Analýza důsledků fúze společností IBM a Informix

Akvizice společnosti **Informix Software** činí z **IBM** nejrychleji rostoucího producenta distribuovaných databází. Analýza rozebírá tento strategický krok z několika hledisek.

Pokud jde o perspektivu, nemá akvizice ani pozitivní, ani negativní dopad: rozšíření nabídky databází Informix řádově o deset položek a integrace prodejní síly **Informix**u nebude možná probíhat tak hladce, jak obě strany předpokládaly.

Z hlediska prodeje produktů je akvizice velmi důležitá pro společnost **IBM**: poskytuje jí totiž technologii, kterou může začlenit do svého systému DB2, a zároveň příležitost k převedení instalovaných produktů značky **Informix** na své zákazníky.

Akvizice přiměřeným způsobem ovlivní také situaci na trhu. Technologie, kterou společnost **IBM** získá, jí pomůže v dlouholetém konkurenčním boji s firmou **Oracle**. Zároveň budou obchodní partneři firmy **Informix** přecházet na produkty konkurence, takže vzniknou nové aliance.

Analýza dále podrobně řeší konkurenční aspekty akvizice a doporučuje další kroky pro prodejce, konkurenty a koncové zákazníky.

**Datum vydání: V/2001**

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com