Americká univerzita s kořeny v Česku slaví úspěch po celém světě

Před 16 lety Pavel Makovský založil LIGS University v Česku. V té době byl průkopníkem online vzdělávání nejen u nás, ale také ve světě. Dnes má jeho univerzita studenty z 50 zemí a jeho online model výuky slaví úspěch.

Pavel Makovsky, LIGS University

Původní myšlenka založení LIGS University se zrodila v Praze v roce 2004 a samotná instituce pak vznikla v roce 2006. Za jejím zrodem stál Pavel Makovský, který je současným prezidentem LIGS University. „Chtěli jsme vytvořit vzdělávací prostředí, kde se budeme zaměřovat na kvalitní studijní programy, které naši studenti využijí v praxi,” vysvětluje Pavel Makovský jeho záměr.

LIGS University měla při svém začátku ambici být průkopníkem v online vzdělávání v České republice. Byla tak jednou z prvních institucí, která tento typ vysokoškolského vzdělání začala na trhu nabízet. Cílem bylo vytvoření vzdělávací platformy, která bude fungovat online, bez nutnosti někam docházet nebo dojíždět. Narozdíl od běžných univerzit se totiž na LIGS University nepožadovala prezenční výuka v běžných třídách. Už tehdy se studenti mohli do své lekce přihlásit z pohodlí kanceláře nebo domova.

Naše programy jsou koncipovány hlavně pro pracující studenty, kteří si doplňují profesní vzdělávání, a protože víme, že jsou často zaneprázdnění, hledali jsme způsob, jak vyjít vstříc jejich vytíženému životu,” uvádí důvod online výuky Pavel Makovský

Jedním z prvních programů, který mohli studenti LIGS University vystudovat, bylo MBA. V následujících letech se pak přidávaly další specializace a programy jako BBA, MSc, MBA, DBA a PhD. V roce 2016 jich bylo celkem šest. Časem se však univerzita navrátila k jádru a ustálila nabídku programů na čtyři a to konkrétně - MBA, MSc, PhD a DBA.

Pro koho jsou vlastně takové obory vhodné?

V současné době si mohou zájemci o studium vybírat z několika specializací zaměřených na HR management, Marketing, Projektový management, Reality či Finanční management. Z toho plyne, že zásah studentů může být opravdu široký. Nastavení studijních programů se primárně zaměřuje na pozdější využití v praxi.

Studenti si nezvolí studium na LIGS University pouze kvůli sebevzdělávání. ale často je právě důvodem také následná aplikace získaných vědomostí v jejich aktuální práci. Proto se snažíme programy neustále obohacovat o další odvětví, aby si každý student našel to své,” zdůvodňuje Pavel Makovský studijní programy.

Dnešní podoba LIGS University vznikla spojením evropské LIGS University (z roku 2006) s americkou LIGS University založenou v roce 2011. Propojením těchto dvou institucí bylo možné přinést do studia to nejlepší z amerického a evropského vzdělávacího systému, který je tak možné aplikovat na studenty z celého světa. Momentálně se v mezinárodním týmu lektorů nachází 103 odborníků z praxe, ale i akademické sféry. Za dobu své existence LIGS University zde úspěšně odpromovali absolventi z 50 zemí světa a 4 kontinentů.

Letošní šestnáctileté výročí je pro nás jakýmsi zlomem. Chceme i nadále rozšiřovat naši LIGS komunitu. Pracujeme na expanzi do dalších zemí i na rozvoji stávajících i nových specializací. V tomto roce se chceme soustředit především na naše MBA programy. Věříme, že se do budoucna budeme neustále rozrůstat,” dodává Pavel Makovský.