Američané chtějí v důchodu podnikat

Rostoucí počet lidí starších padesáti let se snaží podnikat, často po dlouhé praxi, kdy pracovali pro někoho jiného. Přestože to, že jsou starší přináší některé výhody jako například životní zkušenosti a dobré osobní konexe, také to má svá rizika.

Většina starších podnikatelů nemá výdrž a nedokáže obětovat dlouhé hodiny, které jsou nutné pro dobrý start firmy. Další si nemohou dovolit investovat velký podíl ze svých životních úspor do nejistého podniku.

Někteří odborníci tuto skupinu varují, aby si takový krok řádně rozmysleli, neboť riskují vyčerpání svých úspor.

Podle průzkumu neziskové organizace AARP, která sdružuje osoby starší 50 let, z roku 2003 očekává asi 15 % oslovených amerických občanů, že bude v důchodovém věku podnikat. Toto číslo poroste se stárnutím pracovní síly a také díky zájmu pracovat i v důchodovém věku.

V současné době láká starší věkovou skupinu do podnikání několik věcí. Někteří se cítí rozčarovaní „ztracenými roky“ v korporátní zemi a chtějí okusit samostatnost. Jiní vidí šanci jít za svým snem nebo koníčkem. Další žene finanční tíseň. V dnešní době je navíc poměrně snadné začít, často stačí počítač a internet.

Jedním z největších rizik podnikání dříve narozených je finanční stránka. Přestože mívají pro firemní start slušné úspory, na rozdíl od mladších nemají před sebou desítky let na to, aby svůj kapitál zúročili.

Podle průzkumů končí až 66 % začínajících podniků se zaměstnanci do čtyř let. Podle federální agentury pro podporu činnosti malých firem (SBA) jsou podnikatelské subjekty bez zaměstnanců, které tvoří 75 % amerických firem, ještě nestabilnější.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal