...a pak vynalezli Asyřané tým

Pojmy tým a týmová práce patří k těm, které jsou dnes v módě. Téměř na všech manažerských seminářích se rozebírá téma vzniku a vývoje týmové práce, každá firma vyžaduje zaměstnance, kteří jsou schopni pracovat v týmu. Ovšem tento přístup má i svá úskalí – kdo se snaží výkonnost jednotlivců bezdůvodně sešněrovat požadavky na týmovou práci, riskuje potenciál svých zaměstnanců.

Týmová práce je sama o sobě dobrá – vlastně celý lidský život je jedním velkým týmovým úkolem. Spolupracovat se učí už děti v mateřské školce. Najednou se však z této běžné sociální dovednosti stal pojem, který se omílá a používá tak často, že člověku začne připadat, že týmovou práci je nutné se pracně učit. Není tomu tak – pouze se změnila organizace ve firmách a rozdělení úkolů.

Pravda je taková, že pokud je organizace správně členěna a řízena, týmová práce je jakousi samozřejmostí. Kdyby management vymezil pracovní pozice jednotlivců rozumně a správně přidělil konkrétní úkoly, nebyla by týmová práce žádný problém. Tým je třeba chápat jako pracovní nástroj, nikoli jako dogma a cíl, k němuž by měly směřovat všechny naše snahy.
Zdroj: Manager Magazin - Německý portál pro manažery. Informace z politiky, ekonomiky, podnikání a e-businessu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Manager Magazin