8 tipů, jak si najít novou práci ve vysokém managementu

Ilustrační snímek

I top manažerovi se může stát, že přijde o zaměstnání. Průměrně pak zůstává bez práce déle než jeden rok. Svou roli v tom hrají konkurenční doložky, omezený počet nabídek práce v nejvyšším řízení firem i vysoké náklady na jeho zaměstnání. Jak tuto dobu zkrátit a najít si odpovídající místo rychleji? Osm doporučení přinesl server Forbes.com.

1. Pravidelně vyhodnocujte svůj postup hledání práce

V pravidelných intervalech, například po třech měsících, se zaměřte na analýzu problémů a překážek, které vám brání získat novou práci. Pomohou vám otázky jako: Co nejde příliš dobře a měl bych to změnit? Dostávám odpovědi na zaslané životopisy? Zvou mě pohovory? Zvou mě i na druhá kola pohovorů? Dostávám konkrétní nabídky?

2. Sjednoťte dokumenty, které předkládáte potenciálním zaměstnavatelům

Používejte stejný formát jména a příjmení v životopisu i ve svém profilu na síti LinkedIn. Použijte je také v emailové adrese. Pokud ještě nemáte emailovou adresu složenou ze svého jména a příjmení, založte si ji. Svým jménem pojmenujte i zasílané soubory s životopisem a průvodním dopisem. Usnadníte tím personalistům hledání vašich dokumentů v jejich počítačích si na internetu.

3. Pracujte jako dobrovolník nebo OSVČ

Dlouhá pauza v životopise nevypadá dobře ani u vysokého manažera, který má finance na to, aby nějakou chvíli nepracoval. Najděte si proto nějakou dočasnou pracovní činnost v podobě dobrovolnictví nebo poradenství.

4. Ukažte, že je o vás zájem

Máte-li za sebou několik zajímavých nabídek, které z nějakého důvodu nebyly realizovány, mluvte o tom. Potenciální zaměstnavatelé zbystří, když uslyší, že se o vás zajímá konkurence. Ideální příležitost máte na pracovních pohovorech. Důležité však je, abyste upřímně vysvětlili, proč jste dané nabídky nepřijali.

5. Nedávejte najevo, že potřebujete práci

Potenciální zaměstnavatel by neměl vidět vaši zoufalost, i když ji cítíte. Rozhodně nemluvte o tom, že potřebujete práci. Zachovejte maximální profesionalitu. Nezmiňujte se ani o tom, že máte celý týden volno. Až se vás zeptají, zda můžete přijít na pohovor v určitý den, nejprve se podívejte do diáře.

6. Rozšiřte své možnosti

Zvažte, zda nerozšíříte geografickou oblast, v níž hledáte práci. Poptávka po vysokých manažerech na regionální úrovni může být velmi omezená. Zamyslete se také, o jaké další pracovní pozice byste se mohli ucházet, i když jste o tom původně (např. před rokem) neuvažovali.

7. Připravte se na nepříjemné otázky

Pokud již hledáte práci delší dobu, počítejte s tím, že se vás potenciální zaměstnavatelé budou ptát, proč tomu tak je. Budou je zajímat okolnosti vašeho odchodu z předchozí práce a vy byste měli umět odpovědět tak, abyste neztratili jejich důvěru. Vyvarujte se jakýchkoli projevů rozčílení a negativismu. Vaše odpověď by měla ukázat, že jste schopný lídr se silnými zkušenostmi.

8. Nehledejte perfektní práci

Nečekejte, až vám někdo nabídne ideální příležitost. Pouze byste zavírali oči před skutečností, že perfektní práce neexistuje. I ne zcela ideální nabídka může být dobrým novým začátkem.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com