8 kroků k získání investora

Získávání investorů může být obtížné i pro zkušené a sebevědomé podnikatele. Pokud se však dobře připravíte a dobře znáte svou firmu, můžete uspět. 

- Připravte se. Příprava je základ. Měli byste znát svou firmu a své produkty. Musíte také znát své konkurenty a vědět, jaké problémy pomáháte řešit svým zákazníkům a proč potřebují vaše produkty nebo služby.

- Připravte si čísla. Zapište si do paměti klíčové finanční předpoklady, například předpoklad obratu v následujících třech letech, náklady, zisky, ztráty apod. Své finanční předpovědi představte jednoduše.

- Seznamte se s publikem. Proveďte si předběžný průzkum lidí, s nimiž budete jednat. Ujasněte si, co vám mohou přinést. Zajímejte se o jejich předešlé investice.

- Vyhněte se klábosení. Vždy dodržujte vyčleněný čas. Cvičte si stručné a přesvědčivé jednání s kolegy. Zdůrazněte svou předchozí kariéru a obchodní úspěchy. Musíte působit důvěryhodně. Pamatujte si, že investoři investují do lidí.

- Nebuďte nudní. Vaše prezentace by měla být přesvědčivá, jasná a jednoduchá. Při použití PowerPointu se vyhněte přílišnému množství slidů. Ujistěte se, že obsahují jasné vizuální informace a minimum textu. Je-li to možné, přineste s sebou svůj produkt. 

- Ukažte reálné zákazníky. Ukažte, že máte jasně definovanou zákaznickou základnu a předložte důkazy.

- Vysvětlete, proč jste jiní. Jaký problém řešíte? Proč si zákazníci koupí řešení právě od vás? Berte na vědomí svou konkurenci a předveďte, v čem se lišíte a proč jste lepší.

- Ptejte se. Připravte si inteligentní otázky pro investory. Požádejte například o komentář a zpětnou vazbu k vaší strategii nebo doporučení vhodného nového člena do vašeho týmu.

-kk-
Zdroj: Business Zone - britský portál o obchodu a podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Zone